Aktuelle Calls

Die Calls werden hier laufend aktualisiert.

Mit dieser Seite wird ein neues Service für Sie aufgebaut. Um die Ausschreibungsdetails zu sehen, klicken Sie bitte auf das jeweilige Bild!

Wenn Sie interessante Ausschreibungen kennen, senden Sie uns diese gerne zu, an info@ccca.ac.at

• Call for application: "Cultural and social implications of global change on the Danube River Basin" 2017 DANUBE:FUTURE INTERDISCIPLINARY SCHOOL (DIS)

Global change processes, like climate change, digitalization, migration movements and economic crises, are among the greatest challenges of our time and also shaping the Danube macro-region as a specifically challenging region of Europe. Against this background, science as well as different stakeholders from society, politics and business are obliged to think about a sustainable future and resilient societies.

This year the Danube: Future Interdisciplinary School (DIS) gives PhD-students and young scientists from Alps-Adriatic Rector’s Conference (AARC) and the Danube Rector’s Conference (DRC) universities the opportunity to discuss these issues – with a particular focus on the Danube region and the question of resilience and social peace – and to develop research proposals within this broad context. The Danube: Future Interdisciplinary School offers a well-coordinated program of high-profile lectures, methodological inputs regarding interdisciplinarity and transdisciplinarity, thematic excursions and professionally supervised working phases for project proposal writing.

Application form available at www.danubefuture.eu/training-school by Friday 29th May, 2017

Here you can find the application procedure.

• ACRP - 10th Call for Proposals

2017 stehen insgesamt 4,7 Millionen Euro für das Förderprogramm ACRP sowie 300.000,- Euro für den APCC Special Report zur Verfügung. Gefördert werden Forschungsprojekte die sich mit Aspekten des Klimawandels, dessen Auswirkungen in Österreich und möglichen Anpassungsmaßnahmen auseinandersetzen.

Die Themenfelder des Programmes 2017 si

• understanding the climate system and the consequences of climate change
  • Specific Support for Austria's policy makers
  • Systemic transformation - the human dimension
  • Governance and institutions - towards systemic transformation
  • APCC Special Report on tourism, large culture and sport events and climate change.

Die Einreichfrist endet am 11.09.2017 um 17:00 Uhr

Nähere Details zur Ausschreibung und zur Einreichung Ihres Projektantrages finden Sie unter www.klimafonds.gv.at

Kontakt:

Klima- und Energiefonds

Mag. Gernot Wörther, gernot.woerther@klimafonds.gv.at

Tel. (+43 1) 585 03 90-24

• Call for papers: 2nd World Symposium on Climate Change Communication, Graz, Austria, 7th-9th February 2018

FOCUS, TOPIC AND FORMAT

The 2nd World Symposium on Climate Change Communication will focus on addressing the challenges in communicating climate change across various audiences, hence providing a platform for reflections on climate change communication research and practice. The symposium will also offer a concrete contribution towards a better understanding and in catalysing further action to better communicate climate change. Furthermore, the event will serve the purpose of showcasing experiences from research, field projects and best practice to foster climate change communication among various settings and audiences, which may be useful and which could be adapted and replicated elsewhere.

The "2nd World Symposium on Climate Change Communication" is being organized by the Research and Transfer Centre "Sustainable Development and Climate Change Management" of the Hamburg University of Applied Sciences (Germany), Manchester Metropolitan University, University of Graz, Austria and the International Climate Change Information Programme (ICCIP) in collaboration with a set of organisations. The symposium will be a truly interdisciplinary event, mobilizing scholars, social movements, practitioners and members of governmental agencies, undertaking research and/or executing projects on climate change communication across the world.

DEADLINES

Deadline for submission of abstracts: 30th July 2017
Deadline for submission of full papers: 30th September 2017
Deadline for registrations: 10th December 2017

Submission and abstract requirements are available at www.haw-hamburg.de/en/ftz-nk/events/communication/deadlines-and-sample-abstract.html

• LIFE Call 2016

LIFE ist das Umweltfinanzierungsinstrument der Europäischen Union.

Die Öffnung des LIFE Call 2016 ist für die zweite Maihälfte geplant.

Informationen zu dem Förderprogramm LIFE finden Sie hier.

• H2020 - Call for Horizon Prizes - Energiebereich

Die Europäische Kommission hat die Ausschreibung von drei Preisen veröffentlicht, die innovative Lösungsansätze für Herausforderungen im Energiebereich auszeichnen sollen. Die sogenannten "Horizon Prizes" belohnen mit einem jeweils festgelegten Preisgeld die beste und effektivste der eingereichten Lösungen für die in der Ausschreibung genannten Herausforderung, ungeachtet des für die Entwicklung gewählten Ansatzes.

CO2 reuse prize: Entwicklung von Produkten, die durch die Wiederverwertung von CO2 Emissionen reduzieren, Preisgeld 1,5 Mio. Euro.
Bewerbungsfrist: 03. April 2019

Low carbon hospital:
Installation von Kraft-Wärme-Kopplung in Krankenhäusern auf der Basis von erneuerbaren Energiequellen, Preisgeld 1 Mio. Euro.
Bewerbungsfrist: 03. April 2019

Photovoltaics meets history:
Integration von Solarenergie in historische Stadtbezirke, Preisgeld 750.000 Euro.
Bewerbungsfrist: 26. September 2018

Weitere Informationen: http://ec.europa.eu/research/horizonprize/index.cfm?pg=prizes