Aktuelle Calls

Die Calls werden hier laufend aktualisiert.

Mit dieser Seite wird ein neues Service für Sie aufgebaut. Um die Ausschreibungsdetails zu sehen, klicken Sie bitte auf das jeweilige Bild!

Wenn Sie interessante Ausschreibungen kennen, senden Sie uns diese gerne zu, an info@ccca.ac.at

• Franco-German Fellowship Programme on Climate, Energy and Earth System Research under the French Initiative "Make our Planet great again"

The Paris Agreement on Climate Change poses unique challenges for science as the Parties recognized ''the need for an effective and progressive response to the urgent threat of climate change on the basis of the best available scientific knowledge''.

Germany and France are jointly supporting the implementation of the Paris Agreement. Both countries are leading the way with their coordinated fellowship programme to promote research in the areas of climate, energy and the Earth system. Under the French initiative "Make our planet great again", Germany and France are inviting researchers from all over the world to cooperate with German and French partners in advancing research in the following fields of sustainability science:

1. Research on climate change

2. Science for the energy transition

3. Research to understand the Earth system

For further information, please refer to the following link: https://www.fona.de/climate-fellows

• ACRP - 10th Call for Proposals

2017 stehen insgesamt 4,7 Millionen Euro für das Förderprogramm ACRP sowie 300.000,- Euro für den APCC Special Report zur Verfügung. Gefördert werden Forschungsprojekte die sich mit Aspekten des Klimawandels, dessen Auswirkungen in Österreich und möglichen Anpassungsmaßnahmen auseinandersetzen.

Die Themenfelder des Programmes 2017 si

• understanding the climate system and the consequences of climate change
  • Specific Support for Austria's policy makers
  • Systemic transformation - the human dimension
  • Governance and institutions - towards systemic transformation
  • APCC Special Report on tourism, large culture and sport events and climate change.

Die Einreichfrist endet am 11.09.2017 um 17:00 Uhr

Nähere Details zur Ausschreibung und zur Einreichung Ihres Projektantrages finden Sie unter www.klimafonds.gv.at

Kontakt:

Klima- und Energiefonds

Mag. Gernot Wörther, gernot.woerther@klimafonds.gv.at

Tel. (+43 1) 585 03 90-24

• Call for papers: 2nd World Symposium on Climate Change Communication, Graz, Austria, 7th-9th February 2018

FOCUS, TOPIC AND FORMAT

The 2nd World Symposium on Climate Change Communication will focus on addressing the challenges in communicating climate change across various audiences, hence providing a platform for reflections on climate change communication research and practice. The symposium will also offer a concrete contribution towards a better understanding and in catalysing further action to better communicate climate change. Furthermore, the event will serve the purpose of showcasing experiences from research, field projects and best practice to foster climate change communication among various settings and audiences, which may be useful and which could be adapted and replicated elsewhere.

The "2nd World Symposium on Climate Change Communication" is being organized by the Research and Transfer Centre "Sustainable Development and Climate Change Management" of the Hamburg University of Applied Sciences (Germany), Manchester Metropolitan University, University of Graz, Austria and the International Climate Change Information Programme (ICCIP) in collaboration with a set of organisations. The symposium will be a truly interdisciplinary event, mobilizing scholars, social movements, practitioners and members of governmental agencies, undertaking research and/or executing projects on climate change communication across the world.

DEADLINES

Deadline for submission of abstracts: 30th July 2017
Deadline for submission of full papers: 30th September 2017
Deadline for registrations: 10th December 2017

Submission and abstract requirements are available at www.haw-hamburg.de/en/ftz-nk/events/communication/deadlines-and-sample-abstract.html

• LIFE Call 2017

LIFE ist das Umweltfinanzierungsinstrument der Europäischen Union.

Die Öffnung des LIFE Call 2017 iste geöffnet: ec.europa.eu/environment/life/funding/life.htm

• H2020 - Call for Horizon Prizes - Energiebereich

Die Europäische Kommission hat die Ausschreibung von drei Preisen veröffentlicht, die innovative Lösungsansätze für Herausforderungen im Energiebereich auszeichnen sollen. Die sogenannten "Horizon Prizes" belohnen mit einem jeweils festgelegten Preisgeld die beste und effektivste der eingereichten Lösungen für die in der Ausschreibung genannten Herausforderung, ungeachtet des für die Entwicklung gewählten Ansatzes.

CO2 reuse prize: Entwicklung von Produkten, die durch die Wiederverwertung von CO2 Emissionen reduzieren, Preisgeld 1,5 Mio. Euro.
Bewerbungsfrist: 03. April 2019

Low carbon hospital:
Installation von Kraft-Wärme-Kopplung in Krankenhäusern auf der Basis von erneuerbaren Energiequellen, Preisgeld 1 Mio. Euro.
Bewerbungsfrist: 03. April 2019

Photovoltaics meets history:
Integration von Solarenergie in historische Stadtbezirke, Preisgeld 750.000 Euro.
Bewerbungsfrist: 26. September 2018

Weitere Informationen: http://ec.europa.eu/research/horizonprize/index.cfm?pg=prizes